Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Έχει και ο Πάπας προβλήματα με “ανυπάκουους” κληρικούς: Ή με υπακούτε ή χάνετε τη δουλειά σας-Έχουν δει σαν μαγαζάκι τους την Εκκλησία οι «αδελφοί» Φραγκίσκος και Βαρθολομαίος


Του Μανώλη Κείου

Με ένα σκληρό τελεσίγραφο “Ή με υπακούτε ή χάνετε τη δουλειά σας” αντιμετωπίζει ο Πάπας την ανυπακοή των δικών του κληρικών.

Κατά πως φαίνεται η “αγία ανυπακοή” την οποία Έλληνες Ορθόδοξοι κληρικοί έχουν κηρύξει εδώ και μήνες με την διακοπή μνημόνευσης Επισκόπων τους, βρίσκει μιμητές και εκτός Ορθοδοξίας. Δείγμα που δεν είναι στραβός ο γυαλός για τους “αδελφούς” Φραγκίσκο και Βαρθολομαίο, απλά εκείνοι στραβά αρμενίζουν.

Μια ομάδα καθολικών ιερέων από τη μητρόπολη Ahiara στη Νιγηρία αρνήθηκε να δεχτεί τον επίσκοπό της από τότε που διορίστηκε το 2012 από τον Πάπα Βενέδικτο.

Την περασμένη εβδομάδα με αντιπροσωπεία αυτών των ιερέων συναντήθηκε ο ποντίφικας και ο κατά τα μίντια “πράος και φιλεύσπλαχνος” Πάπας που νοιάζεται υποτίθεται για τον πλησίον του κλπ κλπκ κλπ έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Χωρίς ούτε υπαινιγμό διπλωματίας ή συμβιβαστικού τόνου ο ποντίφικας συναντήθηκε μαζί τους δίνοντας τους τις δύο προαναφερθείσες επιλογές. Ή να το υπακούσουν ή να χάσουν τις δουλειές τους, λες και η Εκκλησία είναι μαγαζάκι του. Αλλά μήπως και οι Φαναριώτες την ίδια άποψη δεν έχουν, που τόλμησαν να απειλήσουν ακόμη και με αφορισμό Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας;

Ο Πάπας Φραγκίσκος επιδιώκοντας να συντρίψει την ανυπακοή τους, δήλωσε «πολύ λυπημένος» για τη συμπεριφορά τους που εμπόδισε τον επίσκοπο Πέτερ Οκπαλέκε να αναλάβει τη θέση του στην περιοχή.

Είπε ότι εκείνοι που μπλοκάρουν τον Επίσκοπο Οκπαλέκε να αναλάβει το γραφείο του «θέλουν να καταστρέψουν την εκκλησία, κάτι που δεν επιτρέπεται», προσθέτοντας ότι «ο παπάς δεν μπορεί να είναι αδιάφορος» στην περίπτωση αυτή.
Οι «άνθρωποι του Θεού σκανδαλίζονται» από την εξέγερση τους είπε ο Φραγκίσκο σε μια ασυνήθιστα σκληρή συμπεριφορά.

Τους έχει δώσει μάλιστα περιθώριο μέχρι τις 9 Ιουλίου να μετανοήσουν και να «φανερώσουν σαφώς την πλήρη υπακοή στον Πάπα».

Διαφορετικά κάθε ιερέας θα χάσει το σημερινό του αξίωμα και θα χάσει την ιεροσύνη, προειδοποίησε ο Φραγκίσκο

Βέβαια δεν είναι σαφές ακόμη πόσοι θα συμμορφωθούν.

Για την ιστορία ο λόγος της αντιπαράθεσης έχει να κάνει με μια φυλετική διαμάχη για το από ποια εθνοτική ομάδα πρέπει να πρόερχεται ο Επίσκοπος.

Η μητρόπολη Ahiara κυριαρχείται από την εθνότητα Mbaise που εχει το μεγαλύτερο ποσοστό Ρ/καθολκών εξ όλων των διαφορετικών ομάδων της Νιγηρίας – με το ποσοστό να ανέρχεται στο 77% του πληθυσμού της περιοχής.

Όμως, ο επίσκοπος Okpaleke είναι ξένος από την κοντινή μητρόπολη Awka στην πολιτεία Anamra.

Πριν από το διορισμό το 2012, οι κληρικοί πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες και οργανωμένες αναφορές, ζητώντας να επιλεγεί ένας επίσκοπος από την περιοχή τους.

Ισχυρίζονται ότι μια συντονισμένη εκστρατεία διεξάγεται εναντίον τους από τους αντιπάλους τους, αλλά ο Πάπας ήταν ασυμβίβαστος στη συνάντησή του με αυτούς την περασμένη εβδομάδα.

Η Αφρική είναι η ήπειρος με την ταχύτερη ανάπτυξη των ρωμαιοκαθολικών και το ότι ο Πάπας κινείται για να συντρίψει την ανυπακοή δείχνει πόσο επικίνδυνη βλέπει οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον της εξουσίας του.

ΠΗΓΗ